Voči pôvodnému návrhu pamätnej mince mali výhrady členské štáty

22.11.2012 Bratislava

Bratislava 22. novembra (TASR) - Voči pôvodnému návrhu pamätnej slovenskej euromince mali výhrady niektoré členské štáty eurozóny.

Európska komisia (EK) s výhradami následne oboznámila Slovenskú republiku s tým, že SR predložila modifikovaný návrh, ktorý bol schválený v Rade EÚ a hlasovalo zaň aj Slovensko. Upozorňuje na to Andrej Králik zo Zastúpenia EK na Slovensku.

Medializované informácie o prípade označil za nepravdivé a zavádzajúce.

"Ide najmä o vyjadrenia, podľa ktorých malo dôjsť k 'diktátu Bruselu', 'svojvôli pracovníkov EK', 'námietke bruselských úradníkov a pod," uviedol Králik. Zároveň pripomenul, že v zmysle platných európskych pravidiel pre vydávanie euromincí každý členský štát zasiela grafický návrh euromincí Rade EÚ a Európskej komisii. EK následne zasiela tieto návrhy všetkým členským štátom eurozóny, ktoré sa k nemu môžu vyjadriť.

Na pôvodnom návrhu pamätnej mince boli zobrazené aj symboly svätých Cyrila a Metoda. Slovensko však muselo odstrániť náboženské symboly. EK to odôvodnila potrebou rešpektovať princíp náboženskej neutrality, ktorý vyplýva z Charty základných práv EÚ.

Slovenská banková rada následne vznesené pripomienky akceptovala, vychádzajúc aj z predchádzajúcich skúseností. V minulosti totiž takéto pripomienky akceptoval napríklad aj Vatikán. Odmietnutie tejto pripomienky by navyše podľa NBS mohlo ohroziť základný cieľ, a to pripomenutie si príchodu vierozvestcov prostredníctvom mince, ktorá by sa mala šíriť v rámci celej Európy.
 

Vyberte región